Fotoselli kapılar, hareket algılayıcıları sayesinde kullanıcıların yaklaştığını tespit eder ve bu sinyale tepki olarak otomatik olarak açılır. Bu kapılar, genellikle alışveriş merkezleri, marketler,yakıt istasyonları, hastaneler, ameliyathaneler,oteller, ofis binaları, havaalanları ve diğer yoğun insan trafiğene sahip alanlarda tercih edilir. Fotoselli kapılar, engellilerin ve yaşlıların daha rahat erişimini sağlamak için de kullanılırlar.
Fotoselli Kapıların Çalışma Prensibi:
Fotoselli kapılar, bir dizi sensör ve motor kullanılarak çalışırlar. İşte fotoselli kapıların genel çalışma prensibi:
Hareket Algılama:Fotoselli kapıların çalışmasının temelini, yaklaşan bir kişinin hareketinin ( radar göz )ile algılanması oluşturur. Bunun için en yaygın kullanılan sensörler, genellikle kapının üzerine monte edilen hareket sensörleridir. Bu sensörler, yaklaşan nesnenin varlığını tespit eder.
Sinyal İletimi:Sensörler, yaklaşan nesnenin varlığını algıladığında, bir sinyal oluşturarak kontrol ünitesine iletilir. Bu kontrol ünitesi, kapının açılma komutunu alır ve açılmaya başlar
Kapanma Zamanlayıcı:Kapı, belirli bir süre açık kalır ve ardından otomatik olarak kapanır. Bu süre, ayarlanabilir kontrol ünitesinde belirlenen kapanma zamanı geldiğinde kapanmaya başlar.
Güvenlik Özellikleri:Fotoselli kapılar, güvenlik önlemleri içerir. Kullanıcıların kapıya yaklaşıp geçerken güvenliği sağlamak için çeşitli sensörler ve engel algılama sistemleri kullanılır. Kapının aniden kapanmasını önlemek için engeller algılandığında kapı otomatik olarak durur ve geri açılır.
( arada sıkışan kişi olduğunda zarar vermeyecek baskı uygulaması yapar )
Fotoselli kapılar, enerji tasarrufu sağlama, kolay erişim sağlama, hijyen sağlama insan trafiğini düzenleme gibi avantajlar sunar. Ayrıca, bu kapılar otomasyon teknolojisinin günlük yaşamda nasıl kullanıldığına güzel bir örnektir.